
هدف از انجام این آزمایش چیست؟
آزمایش آنتی بادی IgM کرونا یکی از روشهای تشخیص اولیه و بررسی سابقه ابتلای فرد به عفونت کووید ۱۹ (COVID-19) میباشد. با استفاده از آزمایش آنتی بادی IgM کرونا سابقه مواجهه فرد با ویروس کووید ۱۹ ( SARS-CoV-2) در یک ماه گذشته قابل بررسی است. علاوه بر این، از طریق آزمایش IgM افراد آلودهای که علائم بیماری کووید را نشان نمیدهند و به عنوان ناقلین سالم در نظر گرفته میشوند، قابل شناسایی هستند. انجام آزمایش سرولوژی IgM کرونا برای افرادی که سیستم ایمنی آنها دچار اختلال میباشد (افراد مبتلا به بیماریهای خودایمنی یا سرطان) یا از داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی استفاده میکنند (مانند کورتون ها)، پیشنهاد نمیشود.
در حال حاضر این تست به دلیل قیمت ارزان، دسترسی راحت، مدت زمان کوتاه انجام آزمایش، نمونهگیری راحت و عدم نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی بسیار تخصصی بهعنوان یک روش رایج برای تشخیص اولیه و بررسی سابقه آلودگی افراد به ویروس SARS-CoV-2 بهکار برده میشود.
چه زمانی این تست درخواست می شود؟
آزمایش آنتی بادی IgM کرونا چند روز پس از شروع علائم اولیه بیماری کرونا از قبیل تب، بدن درد، سردرد، سرفه خشک، تنگی نفس، ناراحتی های گوارشی و ... درخواست داده میشود؛ به طوری که علائم فوق مداوم و پیوسته بوده و روند افزایشی داشته باشند. زمان انجام آزمایش آنتی بادی IgM کرونا بر حساسیت نتایج آن تاثیر بسیار دارد. بر اساس دستورالعمل سازمان بهداشت جهانی انجام تست آنتی بادی IgM کرونا در جهت تشخیص اولیه و یا بررسی سابقه ابتلا فرد به عفونت کووید ۱۹ در دو نوبت و در دو زمان متفاوت پیشنهاد شده است:
• نوبت اول در اواخر هفته اول پس از بروز علائم اولیه بیماری و یا مواجهه فرد با عوامل پر خطر (مانند تماس نزدیک با افراد مبتلا به بیماری کووید ۱۹ بدون رعایت نکات بهداشتی)
• نوبت دوم در طول هفته دوم تا چهارم
بهترین زمان برای انجام آزمایش آنتی بادی IgM از اواخر هفته اول تا اواسط هفته سوم میباشد. در این بازه زمانی مقدار تولید آنتی بادی IgM در بدن افراد آلوده به تدریج افزایش یافته و سرانجام به حداکثر میزان خود میرسد. از این رو آزمایش آنتی بادی کرونا IgM با حساسیت و اختصاصیت بیشتری انجام میشود و نتایج حاصل از آن قابل اعتمادتر خواهد بود. باید توجه داشت که از هفته پنجم بیماری کووید مقدار IgM کاهش مییابد و نهایتاً در هفته هفتم ناپدید میشود، در نتیجه حساسیت آزمایش آنتی بادی IgM نیز کاهش مییابد. بر این اساس نتایج آزمایش IgM دو ماه پس از آلوده شدن فرد به کووید ۱۹ ارزش بالینی قابل توجهی ندارد.
چه نمونه های برای این تست گرفته میشود؟
نمونه خون از رگ بازو
شرایط لازم برای انجام آزمایش چیست؟
نیاز به آمادگی خاص و ناشتا بودن قبل از آزمایش نیست.
چه چیزهای در این تست بررسی میشوند؟
سارس-کووید دو (SARS-CoV-2) عامل ویروسی بیماری حاد تنفسی کووید ۱۹ و یکی از اعضای جدید خانواده کرونا ویروسها میباشد. این ویروس از سوی سازمان بهداشت جهانی کووید ۱۹ نامیده شده است. ویروس کرونا در سطح خود دارای ساختارهای میلهای شکل به نام اسپیک (Spike, S) میباشد. اسپیکها از جنس ترکیبات پروتئینی و قندی (گلیکوپروتئین، Glycoprotein) بوده و پس از عبور از غشا لیپیدی ویروس بر سطح آن قرار میگیرند. اسپیکها فاکتور اصلی اتصال ویروس به سلولهای ریه انسان و ورود به درون آنها میباشند. ترکیبات پروتئینی دیگری نیز در ساختار غشا (Membrane, M)ٰ، پوسته (Envelope, E) و پوشش ماده ژنتیکی (Nucleocapsid, N) ویروس های خانواده کرونا وجود دارند. جنس و ساختار این ترکیبات در ویروس کووید ۱۹ منجر به تحریک سیستم ایمنی انسان میشوند و از این رو آنتی ژن نامیده میشوند. آنتیژن های ویروس SARS-CoV-2 از اهداف اصلی پاسخ سیستم ایمنی افراد آلوده برای از بین بردن ویروس و مقابله با آن میباشند.
به طور معمول، طحال به عنوان بخشی از سیستم ایمنی بدن انسان پس از مواجهه با عوامل عفونی ترکیبات پروتئینی با نام آنتی بادی (Antibody) یا ایمونوگلوبولین (Immunoglobulin) تولید میکند.
منابع :
Https://www.Coronavirus.Health.The big apple.Gov
Https://www.Assaygenie.Com
Https://www.Fda.Gov
Https://www.Cdc.Gov
Https://www.Aruplab.Com